Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Αναδημοσίευση από το Εαρινό φύλλο της εφημερίδας ¨"ΚοφιΝΕΑ"  << κλίκ εδώ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΒΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ; ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ;  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ;

Πρόλογος

Λένε πως ο στρατός είναι μεγάλο σχολείο.(??) Κάποτε, ένα καλοκαιριάτικο βράδυ του 1979 στα σκαλοπάτια του λόχου μερικοί φαντάροι άνοιξαν μια περίεργη συζήτηση για την διαφορετική προσωπική αντίληψη του καθενός, σχετικά με τον Κόσμο γύρω τους. Μεταξύ αστείου και σοβαρού παραδέχτηκαν ότι το κόκκινο χρώμα, που όλοι συμφώνησαν για το όνομά του, μπορεί να μην φαίνεται το ίδιο στα μάτια του καθενός τους. Παραδέχτηκαν ακόμα ότι πρέπει υπάρχουν χρώματα πέρα του φάσματος, που δεν μπορούσαν να δουν, αφού δεν γίνεται να τα καταγράψουμε και να φωτογραφίσουμε …τότε ονόμασαν ένα από αυτά «ζακούν» κι έτσι υπήρξε…


Και κάποια στιγμή, όλοι οι νόμοι της Φυσικής ανατράπηκαν. Ότι ξέραμε μέχρι τώρα για τον Κόσμο δεν ισχύει. Το σύμπαν δεν υφίσταται. Υλη δεν υπάρχει. Ούτε άτομα, ούτε μόρια, ούτε διαφορετικά στοιχεία στη φύση. Το μόνο που ΕΙΝΑΙ, είναι ενέργεια η οποία υπό υψηλή συχνότητα (πνευματική) πήζει και γίνεται ύλη. Δεκάδες τα βίντεο και εκατοντάδες τα άρθρα στο Ιντερνέτ και τα επιστημονικά περιοδικά. Όλα σχετικά με την θεωρία των Κβάντα.

Η Εικονική μας πραγματικότητα
Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, τα μικρότερα σωματίδια που ανιχνεύθηκαν μέσα σε κάθε σώμα είναι απλώς ενέργεια. Είναι τα έξι διαφορετικά Κουάρκς. Η ύλη, όπως την αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι τίποτα άλλο από συμπύκνωση της  ίδιας αυτής ενέργειας που είναι διάσπαρτη μέσα σε ολόκληρο τον ορατό κόσμο. Ζούμε στην εποχή της θεωρίας των Κβάντα και σύμφωνα με αυτή, όλοι και όλα γύρω μας αποτελούνται από ενέργεια που συνεχώς ρέει και μετακινείται από σώμα σε σώμα. (Ενότητα των πάντων). Έτσι μορφώνεται ο τρισδιάστατος, εικονικός κόσμος από μας τους ίδιους, από την συνείδησή μας. (Πλάτων Ότι υπάρχει εδώ και γίνεται αντιληπτό σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι σκιές και είδωλα από τα αντίστοιχά των στον κόσμο των ιδεών.) Ένας κόσμος υποκειμενικός που σχεδιάζουμε μόνο με τη δύναμη του μυαλού μας, όπως εμείς θέλουμε να είναι. Δεν υπάρχει αντικειμενικώς πραγματική πραγματικότητα παρά μόνο σχέσεις, γιατί τα πάντα είναι ολογράμματα που προκαλούνται από την συνείδηση του καθ’ ενός από μας.
(Παρμενίδης Ο κόσμος των αισθήσεων είναι μια ψευδαίσθηση.)

Είμαστε αθάνατοι;
Το μεγαλύτερο γεγονός για το οποίο γίνεται συζήτηση είναι ένας άλλος τρόπος σκέψης που αναφέρεται σ’ αυτό που αποκαλούμε πρόσωπο, εαυτό, την ύπαρξη του “εγώ” μας. Εμείς σαν οντότητες που προφανώς προϋπάρχαμε αυτού του μορφώματος, του ορατού Κόσμου και πιθανώς θα υπάρχουμε και πέρα απ αυτόν, σχηματίζουμε  αυτά που βλέπουμε γύρω μας συμπράττοντας μεταξύ μας και συμφωνώντας κατά κάποιο τρόπο  για το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος και το χρώμα του χώρου που μας περιβάλλει και των πραγμάτων μέσα σ’ αυτόν.
Ίσως όλα αυτά φαίνονται ασύλληπτα για τους κοινούς ανθρώπους όμως αυτή είναι η αλήθεια. Όλοι καταλαβαίνουμε πως τίποτα δεν υπάρχει αν δεν το παρατηρήσουμε. Τίποτα δεν υφίσταται αν δεν το μετρήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Τίποτα δεν γίνεται αν εμείς δεν το προκαλέσουμε.

Οι Μικροί Θεοί
Εμείς είμαστε λοιπόν οι δημιουργοί αυτού του κόσμου, όπως μας διαβεβαιώνουν όλοι οι σύγχρονοι φυσικοί επιστήμονες που αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους για να αποδείξουν την θεωρία αυτή.
Αν και είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς την θεωρία του κβαντισμού, αυτή επιστημονικά δίνει λύση σε πολλά, μέχρι τώρα άλυτα βασικά ερωτήματα. Δίνει διέξοδο σε πολλά φιλοσοφικά διλήμματα και βοηθά να διαμορφώσουμε τον κόσμο γύρω μας έτσι όπως πρέπει και όπως μας έχουν διδάξει οι μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας κι ακόμα ο Χριστός. Κάτι σαν να ήξερε ο Πλάτωνας και έλεγε ότι «το σώμα είναι η φυλακή της ψυχής». Κάτι ήξερε και ο Ηράκλειτος και είπε πως «τα πάντα ρει και ουδέν μένει», πως όλα, σαν ενέργεια που είναι  ρέουν, αλλάζουν και συνεχώς μετασχηματίζονται.


Μια απλή άσκηση
Αφού μόνο με την σκέψη μας έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο ας περάσουμε σε μια απλή άσκηση που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Μια απλή σκέψη που όμως έχει τεράστια δύναμη. Να μάθουμε να συγχωρούμε. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσει ο καθένας μας να συγχωρεί τον άλλο. Αφού όλοι είμαστε ΕΝΑ, δεν είναι καθόλου δύσκολο να επέμβουμε και να διορθώσουμε ότι συμβαίνει γύρω μας, αν το θέλουμε πραγματικά. Αν όλοι συμπράξουμε θετικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη στιγμή. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση ακόμα και σ αυτούς που μας έκαναν κακό. Κάθε τι κακό είναι μια αρνητική σκέψη που ξεκινά από μας και γυρίζει σαν μπούμερανγκ πάλι σε μας και σε άλλους.
Αν είναι πράγματι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι τα κουάρκς, ας θυμηθούμε απλά και να εφαρμόσουμε κάτι που ξέρουμε καλά, το «Αγαπάτε αλλήλους και αλλήλων τα βάρη βαστάζετε. Αυτές της ημέρες της Άνοιξης και της Ανάστασης της Φύσης δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας στο διπλανό σας , για ένα καλύτερο Κόσμο.

Ένα ανώνυμο ποίημα
Το πιο μεγάλο δώρο,
που μου έδωσες μητέρα Φύση,
είναι αυτό που οφείλεται στις  πέντε αισθήσεις.
Γιατί μ’ αυτές σαν μέσο,
έφτιαξα μια μοναδική δική μου
ελκυστική πραγματικότητα,
έστω και ψεύτικη, προσωρινή,
μα  εντός αυτής πορεύομαι,
λέω ότι ζω, αναπνέω, γεύομαι
κι’ ακόμα ερωτεύομαι,
μέσα σ΄ αυτήν αισθάνομαι την μουσική,
να συγκλονίζει το  έσχατο μόριο της ύπαρξής μου.
Σ’ αυτήν την ψεύτικη ύπαρξη χαίρομαι,
πονάω, υποφέρω και ελπίζω,
πέφτω, σηκώνομαι ξανά.
Και πάλι απ’ την αρχή, μια νέα ιστορία.
Σ’ αυτήν την περιπέτεια  τέλος δεν είναι.
Μόνο αέναο ανέβασμα προς τ’ άστρα ΕΙΝΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας.